Geschiedenis van de Haarlemmerpoort

De Haarlemmerpoort is een stadspoort uit 1840, in aansluiting op de (handels)route richting Haarlem. Hij werd bij de intocht van koning Willem II officieel geopend en toen ook Willempoort genoemd.

In de eerste periode werden er nog accijnzen geheven als men de stad inkwam. Vervolgens is het gebouw in gebruik genomen als politiepost en brandweerkazerne.

In 1986 is een groep Amsterdammers erin geslaagd om de gemeente de Poort te laten renoveren en er meer woningen in te maken. Eerder was er slechts één woning, die uit twee verdiepingen bestond. Na de renovatie waren er veertien onzelfstandige woningen en drie zelfstandige woningen. Het wooncomplex werd grotendeels gebruikt als woongroep.

Met de verzelfstandiging van de woningcorporaties vanaf 1995 kreeg uiteindelijk Ymere het beheer van de woningen in handen en hield de gemeente de buitenkant van het gebouw. Na lang overleg gaf de gemeente rond 2009 het gebouw in zijn geheel aan Ymere, terwijl de woningcorporatie beloofde het eindelijk goed te gaan onderhouden.

Vervolgens heeft Ymere er, in samenwerking met de gemeente, tot september 2017 over gedaan om de bewoners eruit te pesten en met rechtszaken te ontruimen. Hoewel Ymere van de gemeente een horecabestemming van de begane grond had gekregen om het Haarlemmerplein te veranderen in een uitgaansplein, heeft men uiteindelijk het gebouw met waardestijging aan Stadsherstel verkocht. En Stadsherstel heeft zelf tegenwoordig weinig meer met sociale huisvesting en wil de woningen commercieel gaan verhuren.

 

oude HP site plaatje